RikaTillsammans - Om oss

Om oss

- Jan och Caroline Bolmeson

Målet med RikaTillsammans är att du varje vecka ska få konkreta tips, råd, inspiration och verktyg för att din privatekonomi och sparande till nästa nivå på ett enkelt och roligt sätt. När privatekonomi får handla om att göra livet rikare blir det nämligen roligt på riktigt.

Jag, Jan, började investera 1996 vilket innebär att jag snart har investerat mina egna pengar i snart 25 år. Jag har både lyckats tjäna och förlora mycket pengar under åren. Den första miljonen, som många pratar om i ekonomisammanhang, var för mig inte en miljon plus, utan en miljon minus. Idag har vi ett rikt liv med mycket frihet och förmånen samt möjligheten att välja var vi lägger vår tid, bland annat här på bloggen och podden.

Bloggen började 2007 både som en önskan att få träffa andra som också ville ta sin ekonomi till nästa nivå men även som en frustration på finansbranschen. I finanskrisen 2008 förlorade jag nämligen en stor del av mina pengar för andra gången (första gången var IT-bubblan 2001) och då insåg jag att kejsaren, i form av finansbranschen, var naken.

Extra tydligt blev det när Caroline doktorerade (inom mikrobiologi) och jag började läsa ekonomisk forskning. Den går i många avseende tvärtemot det som jag alltid hade fått höra av diverse experter, finansiella rådgivare, och privatrådgivare på banken eller inom private banking. Då kände jag mer dum och ensam än någonsin. Vem kunde man lita på egentligen? Vem var på min sida? Vem kunde hjälpa mig?

Märkligt att forskningen säger en sak och alla andra gör en helt annan

Sedan dess har det fascinerat mig att vi småsparare låter finansbranschen lura oss att spara och investera på sitt sätt, när det finns ett vetenskapligt belagt sätt som faktiskt fungerar. Fråga dig själv, skulle du acceptera följande från en hjärtläkare?

Det finns ett forskningsbaserat sätt att göra den här hjärtoperationen på. Sättet är beprövat, tryggt, har mer än 25 år på nacken och det ger bäst odds för att lyckas. Men jag tänker inte operera på det sättet, jag tänker operera på mitt eget sätt.

Det brukar inte lyckas i majoriteten av fallen, men jag vill ge mig själv chansen att lyckas bättre än ändra hjärtläkare. Så ge mig nu ditt hjärta, och förresten, du kommer få betala mig i procent på alla dina pengar oavsett om jag lyckas eller inte med operationen.

Hjärtläkare från helvetet Generell finansiell rådgivare

Det kan låta överdrivet, men det är exakt vad som sker i finansbranschen varje dag. Fortfarande, än idag. Jag har varit med om varianter på ovanstående uttalanden många gånger. Det är dock sällan jag har fått höra det så tydligt som i en debatt jag deltog i för några år sedan:

Jag skiter väl i vad forskningen säger!

Känd svensk investerare och författare till en bok om aktier, i en debatt med mig om sparande inför 250+ personer.

Därför är ett av bloggens syften att vara en kontrast till det som sägs som sanning där ute. För många gånger är det inte sant. Det är inte ens nästan sant. Ett typiskt exempel för inte så länge sedan var när vi blev offentligt kritiserade Danske Bank och HSB som tyckte att vi hade fel. Vilket var väldigt konstigt eftersom vi dessutom själva var kunder hos dem sedan nästan 10 år tillbaka. 🤔

Vi har möjligheten att vara annorlunda

Vi kan i mångt och mycket vara den här kontrasten eftersom vi har några ”orättvisa” fördelar som andra aktörer inte har.

Därför kan vi vara annorlunda
 • Vi inte har någon ambition att förvalta dina pengar
 • Vi är inte finansiella rådgivare eller jobbar i finansbranschen
 • Vi säljer inga egna fonder, investeringar eller finansiella produkter
 • Vi tjänar inte olika mycket beroende på vilket beslut du tar
 • Vi sitter i exakt samma båt som du
 • Vi har ofta samma frågor, utmaningar eller funderingar som du
 • Vi har sparat och investerat våra egna pengar sedan 1996.
 • Vi har gjort vartenda misstag som går att göra med sina pengar.
 • Vi har idag de pengar vi behöver för att leva ett gott liv

Vi försöker istället autentiskt dela med oss av hur vi själva gör, hur vi placerar våra egna pengar, hur vi tänker, vad vi har lyckats med och framförallt vad vi har misslyckats med. Vi tar avstamp i det som forskningen säger och det som så här 25 år senare ter sig fungera. Precis det som vi har sammanfattat i vår kom-igång-artikel:

99
29 november, 2020
Börja spara och investera

Denna artikel är en del av vår kom-igång guide: ”Börja spara och investera rätt och lätt”. Den här artikeln är inte ett samarbete och har inte blivit sponsrad, men den innehåller en eller flera, uppmärkta, sponsrade länkar till bl.a. Avanza, Lysa och Nordnet. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy. Spara mindre. […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer

Vår förhoppning är att du därmed ska slippa göra de många misstag vi har gjort. Vi vill ge dig ett försprång, en trygghet och ett lugn i ditt sparande, ett självförtroende i att inte lyssna på alla s.k. experter eller rådgivare (som för övrigt har mindre rätt än om du singlar slant) samtidigt som du får en bättre avkastning, tjänar mer pengar och får ett rikare liv. Något som vi önskar hade funnits för oss i början av vår resa.

För tydlighetens skull: vi är inte oberoende eller opartiska som t.ex. SVT, en myndighet eller en sajt som t.ex. konsumenternas.se. Vi vill kunna säga: ”Välj leverantör X, för det gör vi”. Att göra som SVT där man tejpar över varumärken tycker jag bara är fånigt. Vi driver ett företag (”RikaTillsammans AB”) som ska gå med vinst. Samtidigt försöker vi balansera alla dessa avvägningar som det innebär för bland annat behålla ditt förtroende. Det är en pågående diskussion som du kan läsa mer om i forumet här.

Vi tror på att lägga fokus på det som gör skillnad

En annan sak som i många år har frustrerat mig är hur fördummande vissa råd i media är. Ett klassiskt råd låter ungefär så här:

Om du dricker en kopp kaffe mindre om dagen, så sparar du 30 kr. På ett år sparar du hela 10 000 kr.

Ja, det är svårt att argumentera mot matematiken. Man skulle till och med kunna säga att med ränta på ränta-effekten blir det 20 000 kr på 10 år. MEN! Man missar ju poängen:

Men, tänk om jag gillar kaffe? Tänk om kaffe gör upplevelsen av mitt liv rikare?

Nästan alla råd går ut på att dra ner, spara, minska, att man borde skärpa sig och liknande. Typ:

Se över dina mobilabonnemang så att du inte betalar i onödan.

Jag vet inte hur det är för dig, men jag tappar energi och tycker inte det är så roligt. Vad kan jag spara på att byta telefonabonnemang, 30 kr i månaden? 1 000 kr per å? Sedan blir folk förvånade att ekonomi upplevs som tråkigt. Jämför det med att lägga 10 minuter på att t.ex. byta tillbaka till AP7 SÅFA i premiepensionen (PPM) som kan jag ge tiotusentalskronor mer i pension.

Det handlar om att göra rätt sak på rätt sätt istället för fel sak på rätt sätt. Det handlar om att ställa sig 10 000 kr-frågor istället för 10 kr-frågor för att ekonomi ska bli roligt och relevant på riktigt.

Det är så mycket mer som är så konstigt med de resonemangen. Inte minst om man tar det rent matematiskt. Du kan maximalt spara 100 % av dina utgifter. Men det finns ingen begränsning uppåt i hur mycket man kan tjäna. Varför inte lägga lika mycket fokus på hur man kan investera och tjäna pengar istället för att minska kostnader?

Därför tror vi på att lägga tiden och energin där det gör skillnad. Få rätt på de stora sakerna i ekonomin. Det som gör skillnad på riktigt.

Spendera extravagant på det som ger energi och var brutalt snål med det som inte ger det

Vidare verkar konsensus i samhället vara att ju mindre du spenderar desto bättre. Ju lägre utgifter desto bättre person är man. Jag har svårt för det, jag tror snarare på att spendera maximalt i linje med sina värderingar, sina grundläggande egenskaper och det som är viktigt i mitt liv. Att snarare vara högst medveten i sin konsumtion.

Om du älskar skor, då tänker jag, gå bananas i din sko-shopping. Spendera extravagant på skor på det sätt din ekonomi tillåter. Men lika extravagant som du spenderar på dina skor, var lika brutalt snål i de områden som inte ger dig någon energi.

Vi har t.ex. en vän som älskar skor men bryr sig inte så mycket var hen bor. Således läggs det mycket pengar på skor, men boendet är billigt vilket tillåter spenderingen på skor. Det ger mycket mer energi och livskvalitet än att ha en dyr bostadsrätt inne i stan som inte ger någon energi.

Jag och Caroline spenderar extravagant på att ha en optimerad vardag. Vi har au pair, vi har städhjälp, vi har matkasse, vi har skola och dagis inom 1 000 meter, vi har kontoret hemma, vi anlitar hantverkare till det mesta, 0 minuter i pendlingstid, personlig tränare och så vidare. Det ger oss supermycket energi att kunna göra det vi tycker är kul. Däremot lägger vi extremt lite pengar på bil (vi har en v70 från 2009), heminredning (typ allt är från IKEA), resor, märkeskläder eller liknande.

Några av våra mer förmögna vänner brukar skratta och reta oss för det. En god vän skulle till och med göra intervention och ta med Caroline till Köpenhamn för att handla märkesväska. Det var ju dessutom inte en konsumtion utan investering. 🙂

Det handlar således om att välja själv. Att kanske ställa sig och fundera på den viktiga frågan: vad är det som är viktigt för mig eller för oss?

Bloggen, podden och communityn RikaTillsammans

Det var aldrig meningen att bloggen eller RikaTillsammans skulle bli något stort. Det var något jag gjorde på kvällarna efter jobbet. Caroline doktorerade och jobbade på Lunds Universitet. Men i takt med att intresset blev större har förutsättningarna förändrats.

2017 började vi podda på uppmaning av er läsare. Först poddade jag själv och sedan bad jag Caroline vara med och läsa upp frågor. Sin nyfikenhet och forskarutbildning trogen började hon ifrågasätta, utmana och göra mig allmänt frustrerad. Eftersom hon inte hade en ekonomibakgrund tvingande hon mig prata om ekonomi på svenska.

Det visade sig vara ett lyckokast eftersom det gjorde att podden blev en av Sveriges största och mest populära. Sedan dess har det blivit ett avsnitt i veckan och i skrivande stund snart 4 år med 200 avsnitt. Vi har haft hela spannet med avsnitt om allt från vad forskningen säger om investeringar, om ekonomisk frihet (FIRE) till samtal om relationer med vår parterapeut.

2019 startade vi RikaTillsammans-communityn för de som ville ha lite mer, ville träffa likasinnade, delta i träffar med gäster och föreläsare, ville investera tillsammans och fördjupa sig i olika ämnen. Det har varit en stor succé. På önskemål har vi till och med gjort saminvesteringar för mer än 120 miljoner kronor i stor konkurrens med aktörer som AMF Fonder, Länsförsäkringar och några av Sveriges mest välkända investerare.

Communityn tillsammans med andra projekt gjorde det möjligt att hösten 2020 göra om RikaTillsammans till att fokusera än mer på #Tillsammans, skippa en stor del av reklam-finansieringen och fokusera på det som är viktigt. Hjälpas åt tillsammans för att ta sparandet, ekonomin och livet till nästa nivå.

Få de senaste artiklarna och bästa tipsen till din mejlkorg!

Nyhetsbrevet är kostnadsfritt, kommer en gång i månaden och i välkomstbreven får du våra bästa guldkorn.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Kort om oss – Jan och Caroline Bolmeson

Ingen av oss har en formell ekonomisk bakgrund, vilket konstigt nog har visat sig vara en stor fördel. Jag är utbildad civilingenjör vid LTH med inriktning mot teknisk fysik. Caroline har en magister i mikrobiologi och har disputerat med en avhandling om diabetes, också vid Lunds Universitet.

Vi träffades 2003, gifte oss 2008 och har idag två barn och bor i Malmö. Vi lever ett ganska normalt småbarnsliv med allt vad det innebär med en två- och en nioåring. På fritiden skjutsar vi barnen, hänger med vänner och tränar den israeliska kampsporten Krav Maga även om vi i skrivande stund (nov, 2020) karantänar ganska mycket.

Bloggen är idag en av flera verksamheter som jag driver eller är engagerad i. De flesta är relaterade till bloggen i form av t.ex. det digitala ekonomiverktyget Spirecta som verkligen är ett hjärteprojekt.

När det gäller det ekonomiska så har jag sedan 2007 skrivit mer än 1 000 artiklar, 200 poddavsnitt och skrivit boken ”Gör ditt barn rikt”. Jag medverkat och citerats i alla större svenska tidningar som Göteborgs Posten, Sydsvenskan, RealTid, SvD, TT m.fl. Jag har deltagit i Sveriges Radio, TV4, SVT, TV3 otaliga poddar och jag har försökt hålla småspararens fana högt. Tiden får utvisa huruvida det har lyckats eller ej.

Professionellt har jag arbetat som managementkonsult, föreläsare och coach, jag har arbetat i över 15 styrelser med affärsutveckling, marknadsföring och kommunikation. Min Batman-karriär på kvällar, helger och nätter är som hobby-programmerare.

Du kan lyssna på en kort dokumentär om oss i Sveriges Radio P1 från 2018 om du vill lära känna oss närmare.

60
29 juli, 2018
Kortdokumentär i P1: ”Vi bestämde oss för att bli rika”

För ett tag sedan blev jag och Caroline intervjuade av Lotta Malmstedt som arbetar för Sveriges Radio P1-programmet Tendens. I måndags publicerades den på deras hemsida och vi hoppas att du gillar den och kanske lär känna oss lite närmare. :-) Jag och Caroline har gjort ganska många intervjuer men det här var faktiskt en […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer

Pengar är bara ett verktyg som löser vissa problem och skapar vissa möjligheter

För mig är alltså sparande och investerande snarare en hjärtefråga än något jag tänkte att jag skulle jobba med. Det är en förutsättning och något som jag vill ”bara” ska fungera så att jag och Caroline kan leva det liv vi älskar och älska det liv vi lever. Det är därför Caroline har kunnat byta karriär, jag har kunnat satsa på egna projekt och företag och vi har väldigt mycket frihet i livet.

Vi är inte rikast, kommer förmodligen aldrig hamna på någon ”rikast-i-din-kommun”-lista och vi har ingen sådan ambition. Något en del av våra mer förmögna vänner retar oss för. Tvärtom har det för oss alltid handlat om att ha en balans i livet. Vår syn är att pengar löser en hel del problem, de skapar vissa möjligheter men de är långt ifrån allt. De är extremt bra i vissa områden och helt värdelösa i andra.

Det är svårt att betala hyra med kärlek. På samma sätt som de flesta beskriver att det viktigaste i slutet av livet inte var pengarna man samlade på sig utan de minnen man skapade med andra, de relationer man hade och den tid man tillbringade med de man tyckte om.

Det är därför vi på bloggen inte bara pratar om pengar och investeringar. Vi försöker inte ”maxa” pengarna, ge tips om den högsta avkastningen eller bli rik snabbt på trading, snabba klipp eller liknande. Snarare säger vår erfarenhet att tvärtom fungerar. Det handlar om att ha en balans i livet.

Om man dör och lämnar efter sig ett stor mängd pengar man sparat ihop, då kan man fråga sig om man utnyttjade sin tid och sina resurser på bästa sätt under tiden man levde…

Eric Strand, förvaltare och grundare på fondbolaget AuAg Fonder

Jag tror inte heller på den gängse synen på att man ska snåla sig rik, ha en groteskt hög sparkvot och konsumera så lite som möjligt. Det handlar snarare om att ta medvetna val och konsumera hållbart i linje med det som är viktigt för dig.

Snarare än att ju mindre utgifter desto bättre, så tänker jag maxa utgifterna, inom de ramar du har, på det som du älskar. Älskar du skor och har råd – gå bananas! Men lika extravagant som du spenderar på skor, var lika brutalt snål i det som inte ger dig energi tillbaka, t.ex. heminredning, boende eller något annat. Som min vän och coach Moa Diseborn brukar säga:

Njut dig själv till framgång och låt livet kännas lika fantastiskt som det faktiskt är.

Moa Diseborn, coach och vän som arbetar med att skapa Livsplaner sina klienter / våra deltagare

Dessutom tror jag att man bara kan spara maximalt 100 % av sina utgifter samtidigt som det inte finns någon begränsning i hur mycket pengar man kan tjäna. Det är den här typen av resonemang som RikaTillsammans handlar om. Att det inte finns ett svar, att allt inte handlar bara om pengar och att det till syvende och sist handlar om att dö och känna att jag har levt ett fantastiskt rikt liv.

Titta, lyssna eller läs gärna några av våra bästa avsnitt som inte handlar direkt om ekonomi, sparande eller investeringar.

116
1 september, 2019
Om inte pengar gör dig lycklig, då spenderar du dem nog fel…

Dagens artikel handlar om de åtta framgångsfaktorer som enligt forskningen bidrar till vår lycka. Studier visar att vi kan köpa mycket, om inte allt, som gör oss lyckliga men att vi sällan gör det. Omedvetet lurar vi oss själva och lägger pengar på fel saker. Tricket är således att spendera sina pengar på ett sådant […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer
94
31 mars, 2019
Ett första besök i den inre trädgården…

Förra helgen tillbringade jag på ett meditationsretreat och att det var omtumlande. Minst sagt. Jag har den senaste tiden och åren sprungit allt fortare och insikten som landade var – till vilken nytta? För att dö i förtid som min pappa gjorde? För att försöka fylla en bottenlös skål med bekräftelse från andra? För att […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer
24
3 december, 2017
Pengar är inte lösningen, bara en förstärkare…

I det här avsnittet pratar jag och Moa Diseborn om erfarenheter kring arbetet med människor som fått mycket pengar. Vi pratar mycket om att pengar inte är lösningen utan många gånger bara en förstärkare av beteenden som man redan har och tricket handlar om att ställa sig rätt frågor redan idag. I poddavsnittet pratar vi […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer

Så tjänar vi pengar på bloggen – plustjänster och extremt noggrant utvalda samarbeten

Enligt mig är det största problemet i finansbranschen att:

Så länge som någon tjänar olika mycket beroende på vilket beslut du tar för dina pengar, så kommer du aldrig få riktigt oberoende råd.

Därför är det viktigt att vi är transparenta med hur bloggen finansieras och hur vi tjänar pengar. Enligt ovan ger vi ingen finansiell rådgivning, vi säljer inga egna finansiella produkter och vi har inget intresse i om du gör A eller B med dina pengar. Helt krasst så vet vi faktiskt inte ens vem du är. 🙂

Det är däremot inte gratis att producera avsnitt varje vecka som ska researchas, förberedas, spelas in, klippas, transkriberas, publiceras, kommenteras och underhållas. Därför har vi under årens lopp, många gånger på ditt och andra följares, förslag utvecklat en del plustjänster.

I samband med omlanseringen av bloggen vintern 2020 hade vi äntligen möjligheten att ta bort all irrelevant reklam i form av t.ex. banners. Vi kunde också avsluta en hel del samarbeten för att bara fokusera på de fåtal utvalda partners som erbjuder tjänster och produkter som vi själva använder.

Vi försöker också vara supertydliga mot dig som läsare när en artikel eller en länk är ett samarbete. Vi färgar artikeln med en annan färg i översikterna, vi inleder alltid med att direkt skriva att det är ett samarbete och vi skriver ut på länkarna om det är sponsrade länkar. Allt för att du ska vara helt trygg i att det är transparent, tydligt och att vår intention och riktning är samma som din. Du kan även läsa mer i vår policy om samarbeten.

Kom-igång, Nästa steg och Tillsammans

Nu finns det inte så mycket mer att säga om oss eller bloggen. Nu handlar det med mer om nästa steg och dig. Bloggen består i dagsläget av över 1 000 artiklar, 30 000 kommentarer, 4 000 frågor och svar samt över 200 poddavsnitt. Därför har vi lagt mycket tid på att göra artiklarna tillgängliga och lätthittade.

För dig som är ny, så rekommenderar vi att börja med ”kom-igång”-delen. Om du redan är igång då är ”nästa steg” ett bra ställe att börja på. Sedan tycker vi själva att forumet är ett väldigt kul ställe att hänga på. Där hittar du likasinnade, diskussioner har möjligheten att både ställa frågor, få svar eller hjälpa andra.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej. Du som skriver ansvarar själv för innehållet i din kommentar.

Gravatar ikon för användaren

946 kommentarer finns till denna artikel
Kommentarerna nedan förhandsgranskas inte och varje skribent ansvarar för sitt eget innehåll.

 1. Hej på er! Har precis hittat er podd och er hemsida. Har börjat inse, och börjat få upp intresset (som imma varit noll) på att spara och investera. Och ni är till stor hjälp med er podd och att ni pratar så man förstår…😏
  Nu ska jag gå med i er utbildning och lära mig första stegen!
  Tack för hjälpen!🙏🏻
  Med vänlig hälsning, Anna

  Gravatar för användaren
  Anna
 2. Jag har en ringa inkomt (permanent sjukersättning pga fullständig artros i båda knäna [enligt min mening med start i värnplikten och en olycka, 25 år senare givetvis omöjlig att bevisa samband, jag bara nämner saken] samt periodisk cellskräck – sannolikt utan samband, Men när min käre och fem år senare fortfarande djupt saknade pappa gick bort 2016, erbjöd mamma mig förtidsarv. Det var först 2017 jag kände mig redo att acceptera arvet. Men jag bara inte KAN leva på pappas arv. Jag förvaltar vad som var 2,7 milj i form av guld. Att guldet gått bra har ibland fått mig att tänka på att bli mer aktiv – sälja lite på toppar och köpa tillbaka i dalar. Och kanske 300-400 gram åt gången . Att betala 30% vinstskatt (vid vinst) är inget bekymmer i sig. Men jag vill ju inte förlora hela min inkomst, för att jag betalat vinstskatt.

  Gravatar för användaren
  Walle
 3. Hej på er, mitt namn är Wanessa Edkvist. Jag kommer från Stadsmissionens Folkhögsskola och vi har ett arbete om media och vi skriver egna reportage och jag ska skriva om ungas skuldsituationer. Min fråga är om ni skulle kunna tänka er att ställa upp på en intervju? Kontakta mig gärna så snart som möjligt MVH Wanessa Edkvist A12a

  Gravatar för användaren
  Wanessa Edkvist
 4. Hej Jan,
  Tack för ett mycket bra och inspirerande innehåll både här på bloggen och podden!

  Måste säga att jag verkligen älskar att sitta och leka med ränta-på-ränta-kalkylatorn ni har. Men saknar en funktion i uttagsdelen.

  Jag skulle vilja kunna sätta ett fast belopp att ta ut varje år, men också lägga till en inflationsökning på det. Om jag räknar med ett procentuellt uttag så blir det orimligt högt ganska snabbt. Det har att göra med att jag räknar med en hög tillväxttakt på 22,7%. Men det är för att det är min CAGR-siffra de senaste 5 åren.

  Men absolut….skulle jag kunna hålla det uppe i några årtionde så är man ju nästan den nya Warren Buffett… så inte helt rimligt att det ska hålla…

  Men om funktionen hade funnits så hade man ju i alla fall kunna drömma om att man ska kunna hålla den siffran ;)

  En annan funktion som hade varit intressant hade varit möjligheten att t.ex. lägga in ett förväntat börsfall på 40 eller 50%, antingen på specifika år i framtiden, eller att det t.ex. skulle återupprepa sig vart tionde år eller liknande.

  Gravatar för användaren
  Peter
 5. Hej Jan,
  Har följt er sporadiskt i några år nu.
  Undrar om du skulle kunna besvara en fråga angående ”Wisdom tree physical swiss gold”.

  Jag ser ofta att guldpriset enligt Avanzas index graf går upp, men motsvarande utveckling syns inte i fonden. Hur kommer detta sig?

  Med vänliga hälsningar,
  Kristoffer

  Gravatar för användaren
  Kristoffer
 6. Hej Jan – här har du något intressant – förmögenheternas åldersfördelning – hur mycket har +65 åringarna

  1. Lite äldre – USA folk äger 60% av världens tillgångar – av detta äger amerikanska änkor 60%
  Thus Amerikanska änkor äger 36% av världens tillgångar

  2. Nyare – 80% av vad amerikaner i USA äger ägs av +65 åringar – hur ser detta ut i Sverige

  Den intressanta frågan här är ju att ex kapitalinkomster ökar samtidigt inkomsterna kraftigt.

  Hälsningar Mr Bjuda Flott – Doppa Gott

  Gravatar för användaren
  Z-Mannen
 7. Hej!
  Har haft ett stort problem de sista trettio åren. Kommit i kläm mellan KFM och sanningen.
  Min fru har drabbats hårt under det fortlöpande processen. Nu har emellertid mitt trettioåriga arbete givit viss framgång. Framgång måste också hanteras på ett sanningsenligt sätt. När krav nu kan framställas har jag använt er mall. Emellertid förstår jag nu varför det det ärendet bromsas av KFM. Slutresultatet av min forskning ger att vi har en trettio år perdurerande bedrägerifråga att öppna. Kort fråga: Hur mycket ger en obetald fordran om 329 252:- efter trettio år med ränta på ränta effekten. Förseningsränta 23% på förseningsränta 23 % 30 år

  Gravatar för användaren
  Lennart W Nord
 8. Avsnitten om investmentbolag ska vara 4 st, men det finns bara 3?
  #213: 1/4
  #214: 2/4
  #215: 3/4
  #216: annat avsnitt

  Gravatar för användaren
  Johan
 9. Hej!
  Jag googlade på att kalkylera ränta eller något liknande och ramlade då lyckligtvis över er sida Rikatillsammans. Det är precis de tankar jag och min man har! Kalkylverktyget är fantastiskt! Jag som har suttit och försökt göra allt manuellt. Massor av goda tips – vi har bytt tillbaka till 7AP t ex. Sunda tankar som var och en kan anpassa till sina respektive liv. Igenkänning på prioriteringar – vi kör också en gammal bil, men vi älskar att resa till vårt lilla ställe i Spanien. En tanke som kom upp igår är hur många föräldrar i den äldre generationen, låt säga 75+, tänker att de sparar pengar på sitt sparkonto (pengar som de aldrig kommer att använda) i stället för att investera i fonder och få ränta på ränta! Jag tänker själv på mina barn som är 25+, att när jag kan, ska de få pengar i god tid i stället för när jag går bort, för att de ska kunna investera i sina pengamaskiner och kunna välja lite mer frihet när de är i vår ålder. Slutligen – många positiva tankar har uppkommit ur denna sida. Tack för det. Vänligen Maria Olsson, Malmö

  Gravatar för användaren
  Maria
 10. Hej,

  Har ni gjort, eller kunde ni göra ett avsnitt om delad/gemensam ekonomi. Helst med fokus om att gå från delad till gemensam ekonomi. T ex att som par flyttar ihop eller har gift sig. T ex om ena parten tjänar 40 000kr i månaden och andra 25000kr, ska man dela procentuellt så det blir rättvist på eget förbrukskonto….En modell, tips, råd😊

  Gravatar för användaren
  Mattias
 11. Hej på er!
  Jag uppskattar era inlägg på youtube. Ni känns äkta och genuina helt enkelt.

  Nu till min fråga. Jag letar efter en fond med lägre avgift än MS INVF US Growth A USD.

  Har kollat upp nedan fonder som har liknande innehåll:
  Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK
  SPP Aktiefond USA
  Länsförsäkringar Global Indexnära
  DNB Global Indeks A

  Däremot får ni gärna förklara hur MS INVF US Growth A USD har gått så mycket bättre på 3 o 5 år, jämfört med ovan fonder, trots likvärdigt innehåll.

  Ser även med spänning framemot PLUS Teknik.

  Gravatar för användaren
  Daniel
 12. Hej Jan och Caroline.
  Jag heter Johan och är intresserad av följande:

  Att hitta Privata med-investerare
  som är intresserade av att video-träffas och diskutera
  företag med verksamhetsfokus på produkter eller tjänster för att uppnå Klimatmålen.

  Har ni tips om platser eller internet-ställen där sådana personer kan tänkas besöka?
  Vore mycket tacksamma för era tips!
  Mvh,
  Johan

  Gravatar för användaren
  Johan
 13. Hej och tack för en inspirerande sida. 50 år och börjar nu planera för min pension. Jag sitter i den berömda depå/ISK sitsen. Har bra spridning i depån, några fonder har gått sådär, andra bra, tre fonder i depån har gått extremt bra. Känner att jag behöver ta hand om värdeökningen på ett bra sätt för dessa tre och samtidigt skifta över till ISK istället för dessa pengar. Jag tänker att jag säljer hela innehavet för dessa tre i i depån, och flyttar hela summan till ett ISK. Vinstskatten kommer att landa på ca 100 000 kr nästkommande år. Nu har jag inget sparkonto att ta dessa pengar från så när det är så dax att betala skatten säljer jag av ISK. Eller, ska jag sätta av 100kkr på sparkonto med 0 ränta tills det är dax?

  Gravatar för användaren
  Susanne
 14. Hej,
  Undrar om man skulle kunna få en telefonkonsultation från er, där jag kan få ställa lite frågor om mitt sparande.
  Förstår att jag borde läsa allt ni skrivit, men blir matt av all info ;-)
  Vänligen
  Marcus

  Gravatar för användaren
  Marcus

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök